Into The Pit VII Stockholmsscenen: Juni 06

Hårdrockens starka varumärken.

Två dagar efter midsommarafton ska han åter stå på en svensk scen. Vem? Axl Rose så klart. Mannen, myten, legenden. Eller förloraren, svikaren, psykopaten om du tillhör den falangen. För falanger finns det. Minst tre: de som oförtrutet hyllar, de som konsekvent dissar samt de påstår sig vara oberörda (men givetvis har en åsikt).
Själv tillhör jag definitivt den sista kategorin. Jag bryr mig inte nämnvärt om Axl’s soloeskapader, av den enkla anledningen att denna ständigt föränderliga bastard, ännu inte åstadkommit sitt mytomspunna skivsläpp. Däremot går jag, liksom många andra, och hoppas på en återförening med Slash, Adler, Duff och (inte minst) Izzy.
Spekulationerna har onekligen tagit ny fart på sistone. Varenda rockblaska vaskar fram nya citat och indicier som skulle tyda på att det hela är på gång. Och visst finns det mycket som talar för det. Inte minst den rent affärsmässiga aspekten.
I takt med att skivförsäljningen går ner blir varumärkena det som skivbolag och promotors fokuserar på. Idag tjänar man de stora pengarna på liveframträdanden och merchandising. Namn som Kiss, Black Sabbath och Iron Maiden är lika starka varumärken inom ”hårdrocksbranschen” som Coca-Cola är inom läskedrycker.
Bevisen är många. Tydligast talar återföreningarna av nämnda bands klassiska sättningar. Till dessa kan numera även Judas Priest, Twisted Sister och Mötley Cr¸e läggas. Eller för all del Slayer i och med att trumfantomen Dave Lombardo återvänt (den lilla ”snippet” som ligger på hemsidan bådar också gott inför den kommande plattan). Candlemass, Celtic Frost, Morbid Angel, Death Angel och Bolt Thrower befäster tesen. Det har även börjat viskas om en återförening av Skid Row och (vet inte för vilken tur i ordningen) Van Halen.
Om det är kul eller bara tragiskt med denna ”regression” är högst individuellt, både beträffande banden i fråga och för oss som lyssnar. Klart är i alla fall att de starka varumärkena är betydligt större än medlemmarna själva, och omsätter så stora summor att åtskilliga arbetstillfällen står på spel. Det är också därför som ett återförenat Guns ’n’ Roses alltmer börjar framstå som en realitet. Det bästa sättet för Axl att ge valuta för de astronomiska summor som redan plöjts ned i ”Chinese Democracy”, vore givetvis att spela in och lansera den med ”rätt” manskap. Inte minst på T-shirts, konsert-affischer och konvolut.
Saknar du biljett till spelningen som blir eller inte blir (vad majoriteten hoppas), kan du kolla in gitarrläraren Joe Satriani på Berns istället. Det blir under alla omständigheter magiskt.
Vi ses i baren.


1/6 Sneezing Habit + God Damn Trio + Closer Pub Anchor
2/6 Steve Wynn & The Miracles + The Scrags Debaser
2/6 Seventh Sign (feat. Marcel Jacob) Pub Anchor
3/6 Seventh Sign (feat. Marcel Jacob) Pub Anchor
3/6 Darkane + Scar Symmetry + Hydrogen Klubben
5/6 Kyss + Queer + Ozzy the Coverband Tyrol
5/6 Rise And Shine + Fingerspitzengefühl Alcazar
6/6 Down Klubben
6/6 The Doits + Captain Murphy Debaser
7/6 Plankton Pub Anchor
8/6 Live Arenan
8/6 Uniper Hill + Vipera + Born Furious Pub Anchor
9/6 Razamanaz Pub Anchor
10/6 Razamanaz Pub Anchor
10/6 Kaskelotfestivalen (The Tiny + Träd, Gräs & Stenar + Abramis
Brama + Bettina Köster & Auto) Tanto
11/6 ”Huset i Parken”-festival (Hardcore Superstar + KOL + Septima
+ Eating Pebble + Chasing Charlie + Less Karma + Expedition
Livingston + Promise Devine + The Knockouts + The Sorceress +
The Heidies + Squid) Huddinge
11/6 Rebel Rose Pub Anchor
14/6 George Thorogood Berns
14/6 Mindshift Pub Anchor
15/6 Simpelton Pub Anchor
16/6 RAM Pub Anchor
17/6 RAM Pub Anchor
21/6 Psych Onation Pub Anchor
22/6 Marcus Jidell & friends Pub Anchor
23/6 10 000 Covers Pub Anchor
24/6 10 000 Covers Pub Anchor
24/6 The Cynics + Problem + The Nomads + The Last Vegas
+ The Maggots + The Doits + DM Bob Debaser
24/6 Dissection + Deathstars + Nifelheim Hovet
26/6 Guns n’ Roses Globen
26/6 Joe Satriani Berns
27/6 Deicide + support Klubben
30/6 Loud Inc. Pub Anchor