Iron Savior - Battering Ram

[2004][Noise]

Iron Savior började som ett allstar-band där Kai Hansen (Gamma Ray) och Thomas Stauch (Blind Guardian) slog sina påsar ihop med Kais barndomsvän Piet Sielck. Bandet har alltid varit Piets ögonsten och produktionen på deras plattor kan återfinnas på en rad olika skivor, nu senast på Persuaders nya giv. Kai Hansen lämnade dock bandet efter deras fjärde skiva "Dark Assault" och tro det eller ej, men bandet presterade med sitt nästa skivsläpp en av 2000-talets i särklass bästa skivor - ett mästerverk värt namnet. Albumet, "Condition Red".

Condition Red var lite lika rakare gentemot de föregående plattorna och när nu inte Kai längre fanns till hands, skötte herr Sielck all låtskrivning - och vilken låtskrivning sedan. Genom att anamma element ifrån Judas Priest och Accept utan att förlora känslan för "Järnräddaren" piskade Sielck upp klockrena refränger tillsammans med klockrena bryggor utan att stjäla för mycket ifrån de egentliga upphovsmännen. Det var därför som jag med stor förväntan petade ner tyskarnas nya plastbit i Cd-spelaren. Efter en början så var jag besviken. Plattan var inte dålig men den var inte i närheten av kraftexplosionen "Condition Red". Och så här, minst tio genomlyssningar senare, kan jag äntligen konstatera att jag hade fel - tur var väl det.

De germanska herrarna har på nytt lyckats att framställa en skiva värd namnet Iron Savior. Vi återfinner än en gång käftsmälls-refränger, knviskarpa riff och Tysklands svar på en musikalisk Vin Diesel som sjunger som aldrig förr. Till de "hansenister" som "tror" att bandet blev sämre efter Kais avhopp så måste jag säga att de gör ett stort misstag i att inte lyssna på denna underbara musiken. Årets bästa album? Det återstår att se, en god kanditat i alla fall.

Johan

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna