Isis - Clearing The Eye (DVD)

[2006][Ipecac/Southern Records]

Med den enorma mängd musik som kommer ut nu för tiden är DVD-formatet ofta ett helt överlägset sätt att närma sig ett nytt band. Och det finns väl i och för sig en viss logik i det. Att adderandet av en visuell dimension fungerar är inte minst MTV ett utmärkt exempel på.

Vad denna inledande utläggning egenligen handlar om är att jag personligen alltid har haft rätt svårt för band som Neurosis, Burn By The Sun och (så klart även) ISIS. Har helt enkelt aldrig fått ihop ekvationen mellan det finstämda, nästan konstmusikmässiga, som plötsligt övergår i ren ångest och introvert manglande. Det är nästan så att man har velat be musikerna att ställa sig på ett ben i några minuter, för att därigenom tvingas hålla balansen, vilket skulle förhindra dem från att ge sig ut i allt för mycket konstigheter.

Hur som helst; DVD-resonemanget funkar. ”Clearing The Eye” är en tämligen komplett historia som bjuder på såväl fet informativ booklet, snygg välproducerad video och en uppsjö olika liveupptagningar. Och viktigast av allt i detta fallet; jag har kommit avsevärt närmare en förståelse för vad som är kärnan i det som ISIS vill förmedla. Och det är faktiskt tillräckligt lockande för att jag även fortsättningsvis ska ägna tid åt den här DVDn.

Jag antar att det är ett rätt gott betyg till ett band som jag innan avfärdade som oljud.

Betyg: 6/10

Martin Lee

<< Tillbaka till Skivrecensionerna