Ivanhoe - Walk In Mindfields

[2005][Massacre]

Walk In MindfieldsIvanhoe har inte varit det produktivaste bandet i världshistorien. Bildat redan 1986 har de tyska progmetallarna bara orkat klämma ur sig fyra plattor. Nu hör det ju visserligen till saken att gruppen länge varit splittrad och att man först förra året satsade på comeback. ”Walk in Mindfields” är gruppens första platta på åtta år och bland de nya tillskotten i gruppen märks sångaren Mischa Mang som gör en fullgod insats att ta över Andy B Franks (Brainstorm, Symphorce) kängor. Trots en avsaknad av föregångarens aggressivitet och en viss ansträngdhet i de allra högsta tonerna ger Mischas lidande röst bandet en fin tillgång i kampen mot de andra grupperna i den växande progressiva metal-floran.

I gränslandet mellan Dream Theater och Fates Warning befinner sig Ivanhoes mentala sinneslandskap. Tungt, lagom krystat, men ändå klart skönjbara melodier utav jämn klass strömmar ur högtalarna medan skivan snurrar. Ivanhoes medlemmar har ju trots allt filat på de här låtarna ett bra tag, så nog vore det konstigt om det inte lät så tajt och välspelat som det gör. De sega låtarna kunde blivit ett gytter av upprepande riff om det inte vore för de finurliga basslingorna, den drömska, kvidande keyboarden och framför allt de lysande sångmelodierna. Stämmorna som höjer låtar som ”Who will I be” och ”Bless My Soul” är gripande och visar prov på stor låtskrivarpotential.

Tyvärr lyckas inte Ivanhoe fånga in mig i deras svåra nät av fylligt vemod. Stigen slingrar sig alltför långt utanför de intrampade spår av kraft och energi som utgör mina grundpreferenser. Nånstans på vägen irrar Ivanhoe bort sig i sina sövande sinnesstämningar och hamnar därmed i periferin till andra progressiva akter såsom Pagan’s Mind och Cloudscape.

Jacob "Jacobi" Holmström

Betyg: 5/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna