The Jelly Jam - 2

[2004][InsideOut]

Ännu ett sido-allstar-projekt, här med sångaren/gitarristen Ty Tabor från King’s X, John Myung, bassist från Dream Theater och Rod Morgenstein från Dixie Dregs på trummor. Nämnda trio har även tidigare arbetat tillsammans under namnet Platypus. The Jelly Jam låter stoner med allt vad det innebär av Sabbath-influenser, blandat med en liten smula grunge och dylika modernare amerikanska tongångar. ”Not Today” drar igång med ett tungt 70-talsriff, men Tys hårt elektrifierade pratsång i versen känns lite för modern för att passa i sammanhanget. Dessvärre återkommer den som ett genomgående tema genom plattan. Refrängerna sjungs dock med betydligt klarare stämma.

”Allison” har en sån där refräng som man hatar, men som ändå som förbenat fastnar någonstans i hjärnbalken. Framåt mitten av plattan tenderar det allt mer åt pophållet. Tys röst bidrar en hel del till detta. Den är helt enkelt i mjäkigaste laget. Ett och annat tungt riff håller låtar som ”Maybe” precis med ett vasstrås andningshål över rockens vattenyta. Mitt i detta träsk hittas trots allt bästa låten. ”Angel or Devil” är kanske inte heller särskilt hård, men har en mycket snygg melodi.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att The Jelly Jam lyckas låta både mossiga och för moderna på en gång. Själv känner jag mest för att slänga in en Motörhead-platta i stället.

David Bergström

Betyg: 4/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna