Joe Stump - Speed Metal Messiah

[2005][Lion Music]

Med blygsamma formuleringar som: most intense guitarist known to man och the ultimate guitar monster i sitt pressinfo, är det klart att man blir åtminstone lite nyfiken på vem Joe Stump är. "Speed Metal Messiah" är hans sjunde fullängdare och det handlar, som du kanske redan förstått, om gitarronani på hög nivå. Och visst, speed finns här så att räcker och blir över. Stump spelar så att det ryker om gitarrhalsen, och tid för långa vibraton lämnas knappt alls. Likheter med vår blågule strängbändare Yngwie är uppenbara utan att direkt vara plagiat.

Stumps spelstil låter faktiskt lite hafsig och ljudet från hans vapen är ganska risigt, vilket kan bero på den höga nivån av distorsion, vilket gör att det grötar ihop sig. Behållningen med plattan är de sköna klassiskinfluerade melodier som dyker upp med jämna mellanrum, något jag har väldigt svårt att värja mig från. Tyvärr blir det dock ofta lite för mycket uppvisning i hur många toner som kan spelas på en minut, och har du inget direkt gitarrintresse lär detta framstå som meningslös smörja.

Har man ett helt instrumentalt album till sitt förfogande borde man variera sitt spelande mer än Joe gör. Lite alternativa spelsätt istället för vanliga skalor upp och ner på halsen . Se bara på Victor Smolski (Rage). Han hanterar sin gitarr som om det vore en leksak och provar alla möjliga grejor för att underhålla lyssnaren.

Joe Stump imponerar mig inte nämnvärt, men tack vare trevliga melodier blir Speed Metal Messiah en någorlunda positiv upplevelse.

Martin Pelin

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna