Jorn - The Duke

[2006][AFM]

Det räcker tydligen inte för Jörn Lande, vokalist i Masterplan, att vara medlem i ett av Europas mest poulära metalband, karln är så rastlös av sig att han sysslar med projekt som samarbetet med Russel Allen och egna gänget Jorn. Att han är i gott sällskap är ju ett grovt understatement, jag menar: Jorn Viggo Lofstad(Pagans Mind) på gura, TNT-batteristen Willy Bendiksen, forna Whitesnake- medlemmarna Tore Moren(gitarr), Willy Bendiksen(bas) och ingen mindre än klaviatur-kungen Don Airey( Deep Purple, ex-Rainbow, ex-Whitesnake). Med detta gäng samlat borde väl något gott komma?

Och visst återspeglas musikantarnas bakgrunder tydligt, i halvballaden "Burning Chains" krävs inte mycket fantasi för att kunna tänka sig att den vita ormen framförde den, vilket dock främst är Landes förtjänst, som får ses som arvtagare till nämnda vitorms höverhuvud, då dennes röst numera är långt ifrån glansdagarnas kvalitet.

Upptempo-rökaren "Stormcrow" är rak, okomplicerad heavvy metal med ena foten i 80- talet, med en gnutta blueskänsla, och den andra i modern tid, och lyckas skapa en harmoni mella dessa. En favorit helt enkelt. Lite tyngre är "End of Time", som lyfts av den den sköna refrängen där Landes röst varsamt smeker lyssnarens öron.

Till de negativare sidorna hör ett låtamterial som ibland är lite anonymt, och få låtar är av typen jag kommer på mig själv med att nynna i huvudet, något som ofta fungerar som en slags värdemätare.

Jorn gör definitivt inte bort sig utan leverar ett klart njutbart och habilt album som känns lite som en korsning mellan Masterplan och ett fläskigt, steroidpumpat Whitesnake.

Martin Pelin

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna