Kamelot - The Black Halo

[2005][SPV]

Kamelot är nu framme vid skiva sju i ordningen och "The Black Halo" visar upp det norsk-amerikanska bandet från dess bästa sida. Inledande "March Of Mephisto" är en tung mid-tempo-bit med gästspel i form av såväl ekvilibristisk tangentmagi via Jens Johansson (Stratovarius) som mullrande ondska oralistiskt sett genom Shagrath (Dimmu Borgir). Svartmetallsonen sköter turligt nog inte sången själv på detta spår utan fungerar snarare som en sidekick till mästervokalisten Roy Khan.

Högfrekvent power metal med inslag av smått progressiva partier är vad som färgar detta album, men tro inte att Kamelot är ett band i mängden. Svinsnygga melodier, vän kvinnosång, urstarka refränger och körande änglar gör att bandet inte fastnar i den annars så upptrampade dyn av musikaliteter som inte riktigt når ut till den stora hårdrocksmassan. Bandet firar tio-års-jubileum under 2005 och "The Black Halo" är ingen dålig anledning till att fira.

De välrenommerade produktionskillarna Sascha Paeth och Miro som har producerat bandets plattor sedan "The Fourth Legacy" ´99 gör det även här och som vanligt sköter de sitt jobb exemplariskt. "The Black Halo" är ett välspelat, episkt och grandiöst album. Thomas Youngblood riffar och solar sig i glansen av plattans lyster. Ibland känns den dock lite tråkig och är man inte tillräckligt skärpt och kanske lite trött så är vissa låtar rentav sövande, men när det känns som att man lyssnar på ett soundtrack till en film faller alla bitar på plats. Underbara "Soul Society" ger ett hum om skivans magnifik.

Johan Karlsson

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna