Kataklysm - In The Arms Of Devastation

[2006][Nuclear Blast]

Problemet med överetablerade genrer som death metal är, att det ständigt släpps så mycket plattor, att det är ett rent helsike att hänga med i vad som händer. Därigenom missar man massor av bra band på vägen. Kataklysm är just ett sådant band för undertecknad. Visst har jag hört talas om dem i olika sammanhang, men inte i tillräckligt goda ordalag för att undersöka saken vidare. Och ska man tro biografin har jag haft ca 15 år på mig!

Reaktionen när ”In The Arms Of Devastation” slår emot mig första gången är därför som ett grymt uppvaknande. Förutom att musiken är fullständigt pulvriserande i sin tekniska briljans, bannar jag mig själv för att jag vänt huvudet åt fel håll i åratal. Här är ju gänget som för arvet efter Death, Morgoth och de andra insomnade giganterna vidare. Kanske inte så mycket i det att Kataklysm nödvändigtvis påminner om nämnda band, utan mer i det faktum att den höga kvaliteten är så slående. Det är faktiskt få gäng inom detta mullergebit som idag kan uppvisa liknande färdigheter. Åtminstone om man för en stund bortser från att lira ultrasnabbt och låta elak. Kataklysm låter jävligt bra, det skulle till och med ett otränat öra kunna notera.

Som redan framgått är ”In The Arms Of Devastation” överfull av starka låtar och finessrikt musicerande. Och det spelar egentligen ingen roll om de manglar arsle eller drar ner på tempot, musiken fäster. Initialt störst hitpotential har videospåret ”Crippled & Broken” tillsammans med ”To Reign Again”. Men thrashiga ”Open Scars” med sitt feta driv ligger hack i häl. Liksom megabrutala ”Like Angels Weeping (The Dark)” som inleder plattan.

Jag dristar mig till att påstå att ett av årets bästa death metal album redan nu ligger på skivdiskarna.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna