Killswitch Engage - The End Of Heartache

[2004][Roadrunner]

Låt inte dina fördomar förleda dig till att avfärda detta som ännu ett amerikanskt nu-metal-gäng. Kanske är det bara undertecknad som har dålig koll på scenen (vilket jag i så fall ber tusenfalt om ursäkt för). Men ”last summer’s Ozzfest second stage”, MTV2, ”reputation as one of the genres best live acts” och dylik press-sirap, ger automatiskt er hängivne recensent sura uppstötningar. Denna gång får jag dock ompröva min magkänsla.

”The end of heartache” har (möjligen med undantag av bandets visuella framtoning) ingenting gemensamt med Korn, Limp Bizkit eller Linkin Park. Inga repetitiva halvtoner på gitarrerna, inga samplingar, ingen rap, inga trummaskiner. Istället bjuds vi på en synnerligen teknisk riffmetal med tydliga drag av Pantera, In Flames och…….Faith No More (sångaren Howard Jones är på sina ställen ruskigt lik Mike Patton).

Det känns samtidigt synd att klumpa ihop Killswitch Engage med en massa andra band, då de verkligen har lyckats skapa något eget. Och däri ligger styrkan. Ett dynamiskt hopkok av influenser som är både nyskapande och extremt medryckande (nästan hitbetonad). Lägg därtill en produktion fet som en hundrakilosröv.

”The end of heartache” har de kvaliteter som krävs för ett brett genombrott. Åtminstone om man följer magkänslan.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna