Kino - Picture

[2005][InsideOut]

Den nya brittiska progkonstellationen Kino är en riktig supergrupp bestående av Pete Trewavas(Marillion) på bas, John Mitchell(Arena) på gitarr och sång, John Beck(It Bites) på keyboard och Christ Maitland(Ex. Porcupine Tree) på trummor. När dessa fyra herrar går tillsammans kan man ju bara drömma om vad man får. Och skivan lever verkligen upp till drömmarna.

Första intrycket man får är mycket positivt, ”Losers day parade” är ett nio minuter långt stämningshöjande epos. Med sin karaktäristiska sång och sin perfektionistiska tyngd, plus att de valt att lägga in beatlesliknande mellanspel i låtarna är ett riktigt plus och det ger mer krydda åt den brittiska stilen. Vissa säger att det låter som gamla Marillion, vissa att det låter som Porcupine Tree, men jag skulle säga att det är en underbar mix. Man hör verkligen att det tagit de bästa från bandmedlemmarnas register och satt ihop.

Refrängen i ”Letting Go” är riktigt underbar och påminner om det glada 80-talet. En annan höjdare är ”Swimming in Women” som påminner om riktiga progstänkare och har en refräng som är oförglömlig. Titellåten ”Picture” är en lugn cirka två minuter lång pianomelodi med sång som precis som sångaren John Mitchell säger, påminner om ett filmsoundtrack. Kort och gott är detta en riktig höjdare, som verkligen lever upp till förväntningarna och klassar sig en som en utav årets skivor, efter Porcupine Tree’s ”Deadwing” då förstås.

Olof Carlstein

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna