The Spirit Of Ukko

[2005][Spinefarm]

Mitt i ett bistert land, hemsökt av mysticism och genomsyrat av mörka skogar, ljuder de hedniska ritualernas fördömande riff och plundringstågen är i begynnelse. Har faktiskt ingen aning om vem Ukko är eller vad Kiuas betyder, men Kiuas spelar finsk power metal och det vet jag desto mer om. Nu är det dessutom fråga om brutalt hård och elak power metal, vilket passar alldeles utmärkt in i dessa alltjämt mörka dagar…

Det här är en sådan skiva som legat och väntat länge på att få bli recenserad, något som ofta händer då man som recensent känner sig lite kluven…eller bara är lat. Efter en tid har Ukko ånyo letat sig in i skivspelaren och man slås av kraften som finnarna besitter. Kiuas sparkar igång med titelspåret, en tung och aggressiv historia med hyfsat snygg och nyskapande refräng. Produktionen är maffig, ljudbilden formar en obönhörligt genomträngande vägg som ödelägger allt motstånd. Musiken är i grund och botten power metal, men smaksatt med rejäla doser thrash, heavy och death, vilket gör att hela anrättningen känns väldigt fräsch och nyanserad.

Det som slår en som lyssnare är dock hur lättglömd denna platta är. Har man väl fått snurr på skivan blir man förvånad över hur bra det låter, men steget att stoppa in discen i stereon är oftast längre än så. Musiken inspirerar helt enkelt inte till vidare genomlyssningar. Konstigt, eftersom det här är ju inte alls dumt… för tillfället.

Jacob ”Jacobi” Holmström

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna