Knight Area - The Sun Also Rises

[2004][The Laser's Edge]

Efter en snabb titt i skivans release-notes, är siffrorna 20 det första man observerar,. Det är nämligen antalet år det har tagit för bröderna Joop och Gerben Klazinga att färdigställa The Sun Also Rises. Några efterforskningar senare visar det sig att det inte rör sig om konstanta uppoffringar under den här tiden, utan att vissa av låtarna skrevs i mitten av 80-talet. Nåväl, ambitiöst så det förslår är det i alla fall.

Inspirationen sägs komma från band som Genesis, Camel och Arena. Inga band jag direkt fördjupat mig i, men stilmässigt får man väl klassa det här som progressiv rock med symfoniska drag.

Efter första genomlyssningen var jag rejält skeptisk. Det kändes för mesigt och flummigt för min smak, men skam den som ger sig, för låtarna växer ganska mycket med tiden.

De tio låtarna skiljer sig en hel del från varandra. Här bjuds vi på ömsom småmesiga pop-rocklåtar, ömsom sköna hårdare rockditon. Allt är kryddat med bland annat flöjt och diverse syntharrangemang, i efterstävan mot ett maffigare sound.

Sången sköts för det mesta av Mark Smit, som gör det ganska övertygande, om än något stelt på sina ställen. Hanteringen av instrument är god, utan att för den skull imponera. Den höga ambitionen och försöken till storslagenheten till trots, känns produktionen tyvärr aningen tunn och tråkig.

Det här är inget mästerverk, men ändå en ganska trevlig gemenskap i den progressiva skolan.

Låtmaterialet är inte helt klockrent, men på det hela taget en ganska skön skiva.

Martin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna