Korpiklaani - Voice Of Wilderness

[2005][Napalm]

Ett pack hysterisk finsk folkmusik var beställd! Att beskriva blott två år gamla Korpiklaanis musik gör man nog närmast med benämningen ”Benny Anderssons Orkester på speed”. Finnarna är ännu ett tillskott inom folkmetallen, en genre där många starka grupper dragit fram likt mördarsniglar i blomsterrabatten på sistone. Och visst, det märks att Korpiklaani smugit i Elvenkings lummiga skogar, vandrat över Wuthering Heights högländer och vadat genom Finntrolls mörka träsk. Det som främst skiljer dessa grupper åt är rösten man valt åt sin musik, så även här. Jonne Järvelää låter som ingen annan, på både ont och gott. Lyriken grymtas, ryts och jojkas fram i en ständigt stridande ström. Man har även distanserat sig med att ha en permanent dragspelare i bandet, något som få metalband kan …öh …stoltsera med.

Med glimten i ögat tjoas och tjimmas det till låttitlar som ”Cottages and Saunas” och ”Beer Beer”. Nationalromantiken blandas med en stor dos humor vilket gör sånghäftet till en fröjd att skåda. Musikaliskt sett når man klimax redan under andra spårets två och en halv minuts korta ”Journey Man” - en explosion av vansinnesmått mätt. Fiolerna kommer helt till sin rätt och det ganska hårda riffandet smälter perfekt ihop med sången. Uppbyggandet mot den klämmiga shout-refrängen är klockren och det galna trumspelet ges en extra krydda när lite bongos kikar in mot slutet.

Dock inser man snart att Korpiklaani gör sig allra bäst under de stunder man ger utlopp för sina melodiska instrumentala partier. När man tar vara på bandets kunskaper och blandar in violiner, harpa, säckpipor och annat uråldrigt så märks det inte att bandet är ganska mediokert på att spela just metal. Sångstilen blir dessutom snart väldigt enformig och när tempot sjunker så gör mitt intresse likaså. Korpiklaani är ett mäkta skönt band när det vill sig, men jämtemot den stenhårda konkurrensen av andra folkmusikinspirerade band så får de stå i skuggan och gnissla med sina fiolsträngar...

Jacobi

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna