Litania - Totalitarian Order

[2004][Demo]

"Totalitarian Order" spelades in redan i januari förra året, varför det nästan känns taskigt att recensera denna demo först nu. Sannolikheten för att de ska ha förändrats sedan detta verk kom till är ju rätt stor, och när det gäller osignade band är det oftast dagsformen man vill ha bedömd.

Nåväl. Växjöbandet har funnits i olika sammansättning sedan 1999 och hunnit med tre demos inklusive denna. Hur de tidigare två låter har jag inte en susning om, men enligt biografin har de mottagits "förvånansvärt" väl . Vad det nu betyder? Antingen är man grymt nöjd med "Totalitarian Order", vilket gör att man bagatelliserar sina tidigare verk. Eller så är man helt enkelt klassiskt svenskt blygsamma, och törs inte riktigt lita på att man kan sin sak.

Det gör egentligen detsamma. Efter att ha lyssnat åtskilligt på "Totatalitarian Order", kan jag bara konstatera att Litania är ett av de bättre black metal-banden jag hört på senare tid. Att man inte blivit signade ännu beror förmodligen på att genren som sådan börjar bli mättad och att skivbolagen är något försiktigare idag. Kanske beror det också på att man inte har något riktigt eget att komma med. Fast vem har egentligen det?

Referenserna drar tydligt åt Emperor och Dissection (vilket iofs gäller en rätt stor del av dagens black-gäng). Känner också en svag doft av Naglfar, inte minst i sången. Det som skiljer ut Litania från mängden är dock förmågan att (trots bristen på unikitet) både skriva och framföra feta låtar. Samtliga fyra spår på "Totalitarian Order" håller faktiskt extremt hög klass jämfört med mycket av det som släpps av etablerade bolag idag. Och jag är rejält nyfiken på vad exempelvis en Tägtgrensk produktion skulle kunna bidra med här.

Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan jag får svaret på den frågan.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna