Living Colour - Collideoscope

[2003][Sanctuary]

Living Colour kommer ifrån USA och har varit ett band sedan mitten av 80-talet, bandet var mycket framgångsrika och deras debut-album Vivid som kom ´88 sålde dubbel-platina, de fick två grammys för bästa rockband samt agera förband till inga mindre än The Rolling Stones.

Men allt som glimmar är inte guld som man så vackert säger. Året 1995 bröt Living Colour upp, bandmedlemmarna var trötta på varandra och behövde komma ifrån varandra. Det skulle ta hela sex år innan de stod på en scen tillsammans igen, år 2001 var de tillbaka och de påbörjade arbetet för skivan Collideoscope, skivan tog två år att framställa och nu är den här.

Jag har väldigt svårt för att placera Amerikanernas musikstil, det blandas hejvilt mellan rock, hårdrock och nästan poppiga låtar, men de hamnar i alla fall någonstans mellan hård och rock. Första låten börjar med ett malande riff och Gorey Glovers lugnande röst. Helt klart ett bra första spår, där det inte händer så mycket. Nästa spår då? Jodå det börjar med ett talande intro ifrån en film (?) sedan så sjunger en arg Glover - "Where Will We Go, Who Will We Know, Where Can We Hide, From The Inside", denna låten har ett skönt tempo och lite mystiska effekter.

Den tredje låten Operation Mindcontrol är fylld med röstpålägg och diverse effekter så det låter nästan som att det skulle vara i rymden, jag drar paralleller med svenska Brainpool. Om vi fortsätter berätta om låtarna så kommer vi till låt nummer fyra kallad Flying. Denna låten är en lugn sak och tillhör plattans absoluta topp, skulle svenska The Cardigans göra denna så skulle den spelas flitigt på radion, harmoni och känsla, sådant gillar jag.

Alla medlemmarna i Living Colour - Cory Clover (sång), Vernon Reid (Gitarr), Will Calhoun (Trummor) och Doug Wimbish (Bas) är alla Afro-Amerikaner och med tanke på deras återförening så tycker jag det är lite extra kul att det har valt spela in en cover på AC/DC´s pärla Back In Black, och jag skulle (med risk att bli häcklad av AC/DC-fans) säga att denna slår nog orginalet(!), jag har aldrig riktigt gillat Brian Johnsons röst, så Corey Glover är som en frisk fläkt i mina öron.

På det hela taget så är det en ganska bra platta, gillar man hårdrock med en mängd effekter och som vågar ta ut svängarna ja då är nog denna skivan något för dig, jag skulle i alla fall inte ha något emot om dessa gästade Sweden Rock Festival nästa sommar.

Johan

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna