Lord Belial - Revelation: The 7th Seal

[2007][Regain]

Under sina tidiga levnadsår var Lord Belials främsta kännetecken att man var i princip ensamma om att rata corpse paint. I övrigt skiljde man sig inte nämnvärt från övriga Bathory-kloner som signades hej vilt av mindre nogräknade källaretiketter.

När våra vägar nu nästan tio år senare åter korsas känns Lord Belial nästan som ett helt nytt band. Och konstigt vore det väl egentligen annars med tanke på att man varit synnerligen aktiva sedan dess och rimligtvis borde ha utvecklats som musiker.

Utvecklingen är ändå slående bortom förväntan. Om man tidigare byggde på i första hand hastighet och massiva ljudkulisser, är det idag främst melodierna som utgör stommen. Men glädjande nog utan att göra avkall på den kalla råhet som alltsedan starten präglat gruppen.

Bäst på plattan är utan tvekan plattans första halva med "Ancient Splendor", "Aghast", "Death As Solution" (som faktiskt bjuder på ren sång) och "Death Cult Era" med sin överraskande Steve Harris-basgång. Därefter blir det tyvärr en aning identitetslöst och oengagerat.

"Revelation - The 7th Seal" håller, trots sin något ojämna karaktär, en betydligt högre (och också jämnare) nivå än jag tidigare förknippat med bandet. Emellanåt snuddar den rent känslomässigt vid de stordåd som kan avnjutas på Necrophobics hyllade "Hrimtursum". Sammanfattningsvis klättrar därmed Lord Belial från dussinstatus till att plötsligt vara ett gäng att räkna med. Det är sjukt starkt av ett band som på papperet varit uträknade i åratal.
Betyg: 7/10

Martin Lee


<< Tillbaka till Skivrecensionerna | Start