Lordi delar Europa

Monsterrockarna i Lordi delar Finland – och Europa – inför kvalet till Eurovision Song Contest. ”Hard Rock, Hallelujah” verkar inte lämna någon helt oberörd. Bland schlagerfantasterna finns det i grunden tre läger. Först har vi traditionalisterna, som tycker att det är fruktansvärt att dessa sataniska monster kommer och förstör deras fina tävling. Det är dessa som tycker att all musik ska låta som ”Waterloo” och att Carola är en stor artist. Sen har vi förnyarna som tycker att det är fantastiskt att någon verkligen vågar röra om i den mossiga schlagergrytan med både hårdrock och orchsmink. Det tredje lägret lägger sig mittemellan dessa ytterligheter och anser att Lordi är ett bidrag som alla andra, oavsett genretillhörighet och yttre attribut. Det är dessa som verkligen är intresserade av musiken bakom glittret och showen. Det är dessa som inser att Bosnien-Hercegovinas vemodiga balkanballad är den bästa låten.

Sen har vi en grupp som hatar tävlingen som sådan och nu har dragit igång kampanjen www.votelordi.org, för att skjuta hela schlagervärlden i sank genom en hårdrocksseger. Detta är inget annat än en fånig och pubertal idé. För det första skulle inte en seger för Lordi betyda tävlingens död. Snarare tvärtom skulle det vara ett stort steg mot ett bredare genombrott för fler inslag av särprägel, intresse från fler etablerade artister att delta och i längden ett breddande av koncepter som bara skulle göra tävlingen gott. För det andra bygger det på en högst inskränkt syn ESC, som faktiskt är det enda forum som finns för större spridning av mångkulturell musik i dagens Rix FM-värld.

Även hårdrockarna är kluvna. Några sällar sig till vote Lordi-tanken och hävdar att nu borde alla hårdrockare solidariskt ställa sig bakom finländarna som ett långfinger till mainstreammusiken och ett steg mot en andra vår för hårdrocken. Dessa röstade med samma motivering på The Poodles bleka bidrag i den svenska Melodifestivalen. Vi har även de ännu mer inskränkta som hatar Lordi, eftersom de är för mesiga med hårdrockmått mätt och nu dessutom deltar i det mesigaste som finns, schlager-EM. Sen finns det en klarsynt klick även bland de med hårdrock som främsta preferens som inser att blotta genretillhörigheten inte automatiskt gör en låt till en vinnare.

Själv är jag också kluven. Lordis låt växer allt mer och tillhör tveklöst de bästa och mest utstickande bidragen. Men Bosnien är som sagt snäppet vassare. Å ena sida är det faktiskt kul att chocka en och annan schlagerfjolla och dansbandstant. Å andra sidan är ”Rock Hard, Hallelujah” inget jättemärkvärdigt om man mäter med hårdrocksstocken. Tipset är att Lordi går till final och hakar på i toppen, men inte avgår med segern. Sådär lite lagom, alltså. Det kommer säkert att innebära ett andra mindre genombrott för finnarna. Samtidigt kommer det i takt med de kommersiella framgångarna att bildas hata Lordi-grupper bland hårdrocksfansen. Vad som än händer, missa inte spektaklet och dramatiken! (För en komplett genomgång av alla bidrag, kolla in http://www.teodor.nu/ESC1.html.)
<< Tillbaka till Artiklar