LORDI REGERADE I ESC

Jag är på väg hem i en taxi till staden Varberg från en fest i den lilla orten Veddige när jag plötsligt känner av ett svagt vibrerande från min byxficka och en vacker melodi når mina öron. Det visar sig vara en kompis som bor i Kalmar.
- Vad fan, de här finska jävla monstrena leder, säger han uppgivet.
- Va, svarar jag som på grund av att jag befinner mig ute på en enslig väg på landet inte har en aning om resultatet i ESC.
- Ja de har 140 poäng och tvåan har 116.
En glädje sprids i kroppen, man kan kalla det eufori, och jag vänder mig mot min kompis i taxin och säger "Vet du? Lordi leder!"
Senare på kvällen står det klart. Finland vann. Hårdrocken vann. Alternativmusiken vann. Detta är ett slag som borde vunnits tidigare.
Vad kommer hända nu är frågan? Förhoppningsvis kommer de inskränkta etablerade artisterna som tidigare varit för "värdiga" att tävla kanske ställa upp. Den här gången kanske inte hårdrocksbandet Europe tackar nej. Nu kanske Sverige kan stoltsera med riktiga hitmakare istället för avdankade (nåja) Carola som inte har haft en hit på minst ett decennium. Nästa gång kanske pop/rock-banden Kent och Lars Winnerbäck ställer upp och kanske Joacim Cans i Hammerfall väljer att skriva en anthem till den riktiga gruppen istället för att skriva bidrag åt andra. Det är dags att vakna. Det är inte längre
någon schlager-tävling och det har det heller aldrig varit. Bara för att Sverige ett "flertal" gånger ställt upp med schlagerbidrag har delar av svenska folket fått för
sig att det ska vara just schlagers. Men det kära läsare är fel. Det är en meloditävling, ett EM
i musik. Nästa år är det dags att visa världen. Lordis vinst är historisk. Finland kan vara stolta. Hårdrockarna bör vara stolta - även om de inte gillar bandet!
Ett nytt skede har inletts. Helvetet har frusit till is.

JOHAN KARLSSON
<< Tillbaka till Artiklar