Louder Than The Dragon - The Essential Of Limb Mus...

[2004][Limb]

Tänk er ett gigantiskt slagfält, mitt på detta slagfält ryms alltifrån sjönsjungande alver till råa riddare och grova monster. Drakar, svärd och kristallkulor är det som utgör vapnen för dessa varelser och en gigantisk duell är på väg att inledas. Någon avbryter dock duellen och samlar ihop alla varelser i en säck, ger dem valfritt instrument att öva på och de som kan sjunga tilldelas en mick. Varelserna blir nu uppdelade i grupper, varje grupp får ge ut minst en platta och nu har den onda trollkarlen - som fångade in varelserna - buntat ihop dem alla och tagit det bästa av de bästa ifrån deras låtskatt. Tanken var att släppa en mäktig skiva fylld med vacker musik. Och resultatet...ja...resultatet strömmar just nu ut ur mina högtalare.

Limb Music är ett av de största kraftmetall-intresserade-bolagen och på denna skiva ryms alltifrån lilla svenska Cryonic Temple till Italiens giganter Rhapsody. Skivan består av två stycken plastbitar och den första klockar in på 76 minuter och 57 sekunder varav den andra plastbiten är lite snålare med sina 57 minuter och 59 sekunder. Tänk "dussinpower", tänk Heavy/Progressvive/Power-metal och tänk mer etablerade grupper som Rhapsody.

Allt ryms nämligen på dessa två plastbitar och även om man kanske har avfärdat ett band som "dussinpower", växer de så kallade dussinbanden enormt på dessa skivor. För här har man har plockat fram de bästa av deras låtar. Nämnda Cryonic Temple har inte sjudit mycket i min kittel men deras "Swords And Diamonds" är sannerligen en riktig pärla. Även finska Burning Point och tyska Galloglass kommer till sin rätt med stämningsfulla allsångsrefränger.
Mina favoriter på första CD´n blir nog kraftpaketet Gun Barrel som låter som en korsning mellan Running Wild och Iron Savior. De mer standardineserade Gothic Knights med sin "Up From The Ashes" och... svenska Ironware med Freternia-sångaren Pasi Humppi och deras "Holy Man". Det finns som sagt många guldkorn och skulle jag nämna alla så skulle jag nästan få nämna a l l a! Ja denna skiva måste ses som en power metal-nörds våta dröm? Minus de mer etablerade banden som Gamma Ray, Helloween, Stratovarius med mera.

Skiva två inleder med den helt okej låten "Eyes Of All Young" med bandet Mob Rules och följs sedan upp av Oratory´s låt "Concilium" och Oratory påminner inte alls så lite om ett finskt band med en viss Tarja som sångerska. Bra med andra ord. På denna skiva trängs både Rhapsody med sin "Emerald Sword" och gitarristen ifrån nämnda band får även vara med, med sitt soloband Luca Turilli och låten "Legend Of Steel". Förutom dessa så är det Wizard och Rising Faith som står ut mest. Rising Faiths låt "The Inner Truth" låter förvigt som om The Offspring skulle spela power metal, underbart!

Du har nu två alternativ:

1. Gillar du Power Metal? Införskaffa då denna skivan! En bättre     samling hittar du nog inte, ingen låt är dålig!
2. Avskyr du nämnda genré? Håll dig då långt borta!

Johan

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna