Magellan - Impossible Figures

[2003][InsideOut]

Oj oj oj, det är var en svårlyssnad skiva, var min första tanke efter att ha lyssnat igenom Impossible Figures för första gången. Musiken hoppar så mycket mellan genrer och tempo att man till en början inte blir riktigt klok på den. Det tog mig ett tag innan jag kunde hänga med i låtarna, som för övrigt är nio till antalet.

Musikaliskt handlar det om en slags progressiv rock/metal, med ganska mycket syntar, vilket gör att det ibland känns som en 80-talsplatta. Sången sköts utmärkt av Trent Gardner, som även spelas keyboards och trombon(!).

Genren till trots, innehåller Impossible Figures få solon och de som finns är oftast på keyboard. Gitarrsolona känns riktigt bleka, vilket skiljer sig från de andra insatserna, som känns mycket bra.

En av de bästa låtarna är Late for Church, som inleds med smattrande dubbelpedaler, för att sedan övergå till en midtempolåt med en lite kul text om en person som inte vill klä sig fin till kyrkan och istället vill stanna hema och kolla på football och lyssna på Pink Floyd. Rolig och udda.

En annan favorit är 10-minutaren Killer of Hope, som både bjuder på pampiga partier, såväl som tunga riff.

Bach 16 är, som man hör på namnet, en klassiskt inspirerad, intrumental låt som i stort sett bara består av piano och lite trombon.

Avslutande Feel the Cross drar tyvärr ner helhetsintrycket en del. Det är en seg och tjatig låt som aldrig blir något, utan bara står och maler maler alldeles för länge.

Jag har haft problem med att försöka sätta betyg på skivan. Det känns som om den varaierar i kvalitet från lyssning till lyssning. Jag skulle gärna velat ha fler låtar med sång, sex stycken är i minsta laget.

Det här ändå bra skiva, som bör kollas upp av de som gillar progressiv hårdrock.

Martin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna