Malevolent Creation - Warkult

[2004][Nuclear Blast]

Med inte mindre än tio album i ryggen har Malevolent Creation kommit att tillhöra veteranskiktet inom det amerikanska dödskollektivet. Men resan sedan starten 1987 har inte varit helt okomplicerad. Mer än något annat band har Malevolent Creation präglats av medlemsbyten i en takt som hade fått flertalet grupper att kasta in handduken för länge sedan.

Nu verkar mirakulöst nog inte denna turbulens ha påverkat bandet negativt, utan man fortsätter med säker hand att leverera klassdöds på utgåva efter utgåva. Förra släppet ”The Will To Kill” var det första med nya brölaren Kyle Symons och var mer än något annat ett verkligt styrkebesked. Frågan var således om nya given skulle leva upp till föregångaren eller om det nu var dags för en backlash.

Svaret är ett rungade JA! ”Warkult” kommer naturligtvis inte i närheten av genrens klassiker som ”Altars Of Madness”, ”Left Hand Path” eller Deicide-debuten. Men säg den dödsplatta som fixar det 2004. Nämnda alster kom till när genren var färsk och outforskad – tio år senare är det helt enkelt inte görligt längre. Istället får man koncentrera sig på att förvalta arvet. Och i det avseendet tillhör Malevolent Creation definitivt eliten vid sidan av medkombattanter som Cannibal Corpse, Bolt Thrower och nämnda Deicide.

Att lyfta ut enskilda spår är egentligen onödigt då det är helheten – och dynamiken mellan de olika låtarna – som gör ”Warkult” så komplett. Med andra ord kan jag inte finna något stycke som borde ha utelämnats. Här finns allt som definierar genren i alla dess aspekter. Därtill en megafet produktion och givetvis instrumentellt (och gutturalt) hantverk i världsklass.

Med tanke på hur mycket skräp som trots allt prånglas ut finns det ingen anledning att chansa när det gäller death metal. Satsa istället på de säkra korten så slipper du bli besviken. I det avseendet är ”Warkult” minst en kåk med ess och knektar.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna