Mandrake - The Balance Of Blue

[2005][Grey Fall]

Tyska Mandrake har existerat sedan 1998. 1999 anslöt sig sångerskan Birgit Lau vilket medförde en helt ny inriktning för bandet. Debuten ”Calm The Seas” kom 2003 och kan väl knappast sägas ha satt bandet på kartan. Kanske blir det ändring på det nu? Det vore i alla fall inte helt orättvist. Med tanke på att man rör sig i samma vatten som Nightwish, The Gathering och Within Temptation känns åtminstone timingen helt okej.

Kanske är det just The Gathering man har flest likheter med. Liksom holländarna bär man med sig ett gotiskt death metal-arv som idag mest ligger och spökar i bakgrunden till förmån för nästan poppiga melodier. Röstmässigt ligger dock Birgit i lä för Annekes närmast unika resurser. Därmed inte sagt att hon inte räcker till. Men där Anneke och Nightwish Tarja har extremt framskjutna positioner, som tydligt definierar respektive bands sound, ligger Birgit mer parallellt med musiken vilket bitvis gör henne en aning anonym.

Plattans höjdpunkt är följdriktigt tredje spåret ”Crawling Waves” som domineras av manligt mässande och growl. Kanske är det en fråga om smak – undertecknad har ju som bekant en fäbless för brutalare tongångar – samt att låten som sådan tydligt står ut från helheten. Fast det visar också på bristerna hos ”The Balance Of Blue”, nämligen avsaknaden av låtar som står på egna ben. Som helhet betraktat låter det emellanåt fantastiskt bra men det tenderar också att bli lite jämntjockt. En skiva som snurrar behagligt i bakgrunden men inte lämnat mycket till bestående intryck när den plötsligt är slut.

”The Balance Of Blue” kan nog, trots mitt något sparsamma omdöme, vara något för dig som gillar tidigare nämnda kvinnofrontade band samt gothmetal i stil med sentida Paradise Lost. Kompetent utfört men i mina öron en aning trist.

Martin Lee

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna