Marduk - Rom 5:12

[2007][Regain]

Den förändring som skedde i Marduk-lägret i och med vokalistbytet på förra "Plague Angel" förargade somliga, medan andra jublade. Undertecknad tillhör den senare kategorin som, förutom mikrofonhanteringen, uppskattade att bandet äntligen vågade sig på att sänka tempot en aning.

Samma styrkor, respektive svagheter (beroende på hur man är lagd), står att finna på årets "Rom 5:12. Möjligen är kontrasterna ännu tydligare denna gång då det långsamma är ännu slöare och erbarmligare medan man i de snabba spåren "nästan når upp i Panzer Division Marduk-klass" (för att citera en anhängare av den äldre skolan).

Bäst på plattan är "The Levelling Dust", "Cold Mouth Prayer" och "Through The Belly Of Damnation", vilka samtliga är riktiga helvetesrökare. Om det beror just på den våldsamma kraften, som ju Marduk behärskar till fulländning, eller helt enkelt deras kontext är svårt att säga. "1651" är exempelvis inte mycket till låt i egentlig mening, men bidrar ändå högst påtagligt till den kusliga stämning som genomsyrar hela plattan. Detsamma kan även delvis sägas om "Accuser/Opposer" med sina talade partier liksom långsamt malande "Womb Of Perishableness". Det känns helt enkelt som om albumet gör sig bäst om det konsumeras i sin helhet, då låtarna var för sig inte riktigt ges rättvisa ryckta ur sitt sammanhang.

"Rom 5:12" är förmodligen det Marduk-verk med högst konstnärliga ambitioner. Just därför kan det få vissa problem att finna publiken inom sin, trots allt, rätt smala nisch.


Betyg: 8/10

Martin Lee


<< Tillbaka till Skivrecensionerna | Start