Memfis - Wind-up

[2006][Dental]

Kristinehamns Memfis har mer eller mindre unisont hyllats i pressen för sin musikaliska briljans. Även branschfolk och musiker har höjt bandet till skyarna och enligt uppgift står ett stort antal spekulanter på kö för att nypa bandet från nystartade Dental Records.

Bandet påminner, precis som promo-bladet deklarerar, en hel del om band som Mastodon, Opeth och Dillinger Escape Plan. Något säger mig att just detta är en stor anledning till att bandet ligger så bra till hos många proffstyckare. Memfis sitter helt enkelt inne med helt ”rätt” ljudbild. Problemet (som jag ser det) är att de inte gör något eget.

”The Wind-Up” låter på sina håll alldeles fantastiskt, och det råder inte tu tal om att bandet har både ambitioner och kunnande. Men ibland blir det lite för mycket Opeth utan att vara Opeth, vilket ger en lite märklig känsla av ”dålig uppföljare”. Med det inte sagt att det är dåligt i ordets bemärkelse, dock en smula identitetslöst.

Det känns som om nästa platta kan bli precis hur bra som helst. Och kanske har sångaren Mattias Engström då också den goda smaken att skrika lite mer sparsamt. Memfis har något stort på gång, men behöver bli starkare i sin identitet innan toppbetyget kommer.

Martin Lee

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna