Metal Church - The Weight Of The World

[2004][SPV]

Ni som brukar läsa mina recensioner lär ha hört det förut – och kommer antagligen att få höra det igen: detta är för amerikanskt för min smak! För “ren” produktion, för välstrukturerade sånger och för lite rå aggressivitet. Men bortsett från det är det här en helt okej comebackskiva av metallveteranerna från USA:s västkust.

Öppningsspåret ”Leave Them Behind” innehåller några klassiska metallriff som ljuder välbehagligt. Trummorna är hyfsat tunga. En ganska typisk startlåt i lätt upptempo. Nye sångaren Ronny Munroe avslutar med ett klichéartat falsettskrik. Fast låter det inte som något ett band som Iron Maiden har gjort ett hundratal gånger redan? Nåja, en lovande inledning är det i alla fall. Titelspåret gungar igång med den form av grooviga gitarrer som ofelbart får mitt metallhjärta att smälta. En lika typisk ”andralåt” i midtempo. ”Hero’s soul” visar att mina Maiden-känslor inte var någon tillfällighet.

”Sunless Sky” är hälften ballad och hälften småepisk metal. Återigen låter Munroe falsetten ljuda på några väl valda ställen. ”Cradle to Grave” bjuder på ytterligare ett stycke klassisk metal med duellerande tvillinggitarrer. ”Time Will Tell” är en långsammare melodi med mer tunga gitarrer. Men kanske ligger sången ändå för högt i mixen? Även om Munroe gör jobbet med stor förtjänst vill jag ha mer gitarrer! Introt till ”Blood Money” har bevisligen vissa likheter med en viss ”Wicker Man”, om det låter bekant…

Det här är helt acceptabelt, men inte mycket mer egentligen. Bra variation av låtar, kompetent musicerande och allt det där. Men inte desto mindre lite väl mycket efter instruktionsboken. Ett par oväntade drag hade gjort denna platta gott!

David

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna