Metal Majesty - 2005

[2005][Lion Music]

Det känns som om det var häromdagen jag recenserade Metal Majesty´s debut "This is NOT a Drill", en platta som fick en hedervärd sjua av mig i betyg. Problemet med den var att den lät absurt likt Queen, inte minst på grund av sångaren Valencia Clarksson, som skulle kunna tas för en reinkarnerad Freddie Mercury.

Trots att influenserna från tidigare nämnda drottning fortfarande är mycket tydliga, blickar man här mot en annan grupp vars kommersiella höjdpunkt infann sig på 80-talet; nämligen Whitesnake, och då i synnerhet deras mer ”metalliska” period. Ett positivt drag, då de överpretentiösa inslagen på ”This is NOT a Drill”, i form av en myriad av effekter, keyboardslingor och mastodontkörer blev tröttsamma i längden. ”2005” har ett betydligt mer avskalat sound. Låtarna är för det mesta energiska, melodiösa och glada. Bland undantagen hör ”Burying Heather”, en avskalad, melankolisk historia som omedelbart för tankarna till Beatles ”Eleonor Rigby”. Lugna ”Zenith” är ungefär så långt ifrån hårdrock man kan komma. Bilden i mitt huvud av hur en video till den skulle kunna se ut inkluderar Valencia sittande i skräddarställnig med en akustisk gitarr, bongotrummor, en brasa och några vilolinspelande kvinnor. Trots att den inte har en tillstymmelse till hårdrock i sig, kan jag inte låta bli att tycka att den är ganska skön.

Av någon anledning var mina förhoppningar på ”2005” inte direkt högt uppskruvade, vilket förmodligen var anledningen till att jag blev så pass positivt överraskad. Betyget blir detsamma som för föregångaren trots att detta är ett aningen vassare giv.

Martin Pelin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna