Mnemic - Passenger

[2007][Nuclear Blast]

Enligt bandmedlemmarna själva spelar Mnemic ”Fusion Future Metal”. Vad det nu ska betyda? Fast det kanske inte är en så dum beskrivning vid närmare eftertanke. Såväl Meshuggah som Fear Factory (vars experimentella ljudlandsskap återfinns rakt igenom plattan) får väl om något betecknas som Future Metal. Om Fusion står för Killswitch Engage är jag helt med på noterna. I fråga om benämningen vill säga.

I övrigt är jag helt borta. För trots att jag gillar samtliga ovanstående band, och verkligen har hårdpluggat ”Passenger”, lyckas jag inte få grepp om danskarna. Det är både fantastiskt välproducerat (Tue Madsen) och välspelat, men någonstans på vägen virrar bandet bort sig själva i alla tekniska excesser. Det är som att sugas in i en kaotisk virvelvind av olika ljud utan att någonsin landa. Å andra sidan ska jag väl erkänna att även nämnda Meshuggah i för stora doser frambringar liknande känslor.

Ändock; hur jag än försöker lyckas jag inte komma ihåg en endaste låt när plattan är slut. Därför kan det heller inte bli annat än ett underkänt betyg. Men gillade du förra plattan (som jag inte heller höjde till några skyar) lär du knappast bli besviken på ”Passenger”. Och är du riktigt hårt inne på Meshuggah (alltså på den nivån att du sjunger med i låtarna) bör du kanske ge det här albumet en chans trots allt.

Martin Lee

Betyg: 4/10
<< Tillbaka till Skivrecensionerna