Morgenstern - Fuego

[2004][Napalm]

Det fanns flera anledningar till att man ändrade reglerna i Eurovision Song Contest. En av de viktigaste var att tävlingen ansågs orättvis eftersom man tidigare tvingades framföra sångerna på sitt modersmål – varför vissa nationer abonnerade på placeringar i de nedre regionerna. Till denna skara hörde definitivt Tyskland.

Därför är det svårt att veta om man ska applådera kuraget eller beklaga dumdristigheten hos tysksjungande Morgenstern. Vän av ordning påpekar så klart att Rammstein har haft ofantliga framgångar på sitt modersmål. Men faktum är att de fabriksarbetarna från Berlin i första hand är ett lysande undantag. Tyska låter i sjungen form allt som oftast rent förjäkligt.

Morgenstern ligger genremässigt väldigt nära brittiska Skyclad, om än med lite mer udda orkestral sammansättning. Här ligger fokus på – förutom tung metal – allehanda flöjt, horn och klarinett-tutande. Och ska sanningen fram låter det oftare illa än intressant (flöjtandet alltså). Det finns dock stycken som inte är helt oävna. Åttonde spåret ”Schlange” är exempelvis en utomordentligt stompig sak, som skulle få taket att lyfta på vilken Bierstube som helst – lite som Dexys-flirtarna på tidigare nämnda Skyclads ”Folkémon”. Avslutande ”Sommernacht” är, bortsett från den onödigt tunga refrängen, smäktande vacker och skulle helt klart ha listpotential i sitt hemland om det inte vore för tyskarnas ofattbara fäbless för eurodisco.

Bortsett från nämnda två låtar finns det tyvärr inte mycket som muntrar upp på ”Fuego”. Att sälja detta utanför Tyskland känns ungefär lika begåvat som att försöka sig på en europalansering av Nordman.

Martin Lee

Betyg: 4/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna