Mortal Love - I Have Lost

[2005][Massacre]

”I am de-hee-head, I am deee-ee-ead” kvider norska Mortal Loves slagna prinsessa Cat falskt och sprucket fram på värsta britpopmanér som ger mig kväljningar ända in i tolvfingertarmen under det gräsliga introt till nya plattan ”I Have Lost”. Lika snabbt som helvetet startat förbyts snart omgivningen mot ett himmelrike då gitarrerna tar ton i den progressiva goth-guldklimpen som förstaspåret ”Existence” faktiskt är. Mortal Love snurrar sin första vända och denna nya bekantskap är djup, vacker och känslomässig på en och samma gång.

Mycket Within Temptation-vibbar känns i luften när man hör Mortal Love. Musiken är ofta tung, kanske något mörkare än sina holländska kusiner och med en versbyggnad som förmodligen inte varit helt fel på en Depeche Mode- eller Nick Cave-skiva. Cats stämma är även den slående lik Sharon del Adels (Within Temptation), om än inte lika dragen åt det allra högsta registret, och blandad med en ganska hög dos manlig bakgrundsång som skrämmande mycket påminner om en drogad Per Gessle.

Trots att mittenkombon med frågande ”Reality”, storslagna ”Sanity” och vilsna ”Identity” höjer plattan något så kommer man inte riktigt ifrån tanken att inledningen med ”Existence” nog ändå var en lyckträff. Musiken är sällan hårdare än min huvudkudde och trots det så hugger Mortal Love gärna av låtarna mitt i med ett än lugnare parti. Att övriga spår stundtals glimmar till hjälper inte mycket då helheten är halvdan som bäst. Oturligt nog för gruppen krävs det nog lite mer stake för att lyfta framtida alster.

Jacob "Jacobi" Holmström

Betyg: 5/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna