Naglfar - Harvest

[2007][Century Media]

Ibland dyker det upp en platta som är så direkt beroendeframkallande att man helst vill lägga allt annat åt sidan och ägna den sin fulla uppmärksamhet i dagar. Problemet som uppstår när den ska recenseras är enormt. Plötsligt finner man att orden inte räcker till för att beskriva den unika briljans som berör så djupt. Och vad värre är; ju fler gånger man lyssnar på den, desto fattigare blir betydelsen av varje stavelse.

"Harvest" är som du säkert redan räknat ut en sådan platta. Redan vid första genomlyssningen hördes att bandet hade lyft sitt skapande åtskilliga nivåer. Något som sedan bara blivit tydligare ju fler gånger jag hört den.

Skulle man fråga bandet skulle man säkert få en beskrivning i stil med att man blivit bättre musiker. Men att skriva riktigt starka låtar kräver betydligt mer än så. Inspiration, disciplin, intuition och inte minst självförtroende. När den kreativa processen går in i ett läge där låtarna börjar skriva sig själva och bandet bara verkställer de idéer som kommer, det är då stora album skapas.

Att jämföra en platta av den här digniteten med andra band är egentligen en styggelse. Se därför i första hand referenserna Dissection, Unanimated och Satyricon som hänvisningar till nivå och stämningsläge. Liksom dessa gäng i sina bästa stunder, lyckas Naglfar på "Harvest" kombinera storslagenhet, teknik och melodisinne med ett driv och groove som fortplantar sig till varenda nerv i hela kroppen.

Någon genomgång låt för låt tänker jag inte ägna mig åt då det mest blir till språklig akrobatik. Konstaterar istället ledigt att detta är 2007 års bästa black metal. Watains "Sworn To The Dark" inräknad.

Betyg: 10/10

Martin Lee


<< Tillbaka till Skivrecensionerna