Negator - Old Black

[2004][Remedy]

Ta en gnutta Mayhem, lite Darkthrone, lite Emperor, en smula Borknagar, lite gammal Arcturus, lite tidig Dark Funeral och en lite större del Dissection, vad får du då? Negator!

När jag först såg denna skiva och läste om dem tänkte jag, vad är detta, ett misslyckat försök att göra gammaldags black-metal? Ett gäng tyskar som är helt insnöade på true black metal? Svaret är nej. Detta är experimentell blackmetal på hög nivå.

När första låten drar igång tänker jag, detta låter ju inte så originellt, ett standardriff a’la "Freezing Moon" fast lite sämre, men när sedan riffen byts ut och blandas med lysande melodiska delar och mycket kompetent trumspel kan jag inte annat än att le. Det bandet som kanske utgav sig för att vara mest true, är de som är mest originella?

De viktigaste spåren på plattan är det första, "Science of Nihil" som har riktigt bra och utstickande melodier och det elva minuter långa eposet "Renegation". Det kanske även skall nämnas att istället för ett intro finns på fjärde spåret Interludium, en missplacerad instrumental pauslåt.

Och nu återkommer man till frågan, är den här plattan verkligen så "true" som den sägs vara? Ja det beror ju på hur man tolkar det, i vissa stunder låter denna platta som en ”progressiv” black-metalplatta och i andra stunder som en skön mix av olika black-metal låtar. Dock blir resultatet mycket bra, produktionen är oklanderlig och skivan njutbar med sin unika blandning av riff och melodier. Det roliga är att de som kanske rör om mest i black-metal grytan är de som man minst anar. Eller de som minst anar det själva?

Olof

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna