New York Dolls - One Day It Will Please Us To Remember Even This

[2006][Roadrunner]

Med tanke på att jag bara var 1 år gammal när New York Dolls debut kom, vore det en rejäl överdrift att säga att jag har någon jättetydlig referens till bandet. Johnny Thunders var med, vilket i sig har föranlett ett visst intresse, men i övrigt var det framförallt den brittiska punkscenen som tilldrog sig mitt intresse en gång i tiden.

Att Sylvain Sylvain och David Johansen fått för sig att kalla sig New York Dolls såhär 33 år senare kan också tyckas, om inte överdrivet, så åtminstone aningen girigt. Därför var väl mitt intresse lite småljummet när jag fick plattan i min hand. Lyckligtvis började jag med att titta på den medföljande DVD:n innan jag lyssnade på själva plattan. Något som starkt bidrog till att vända min attityd till det rakt motsatta. Det går helt enkelt inte att tycka något negativt om ”farbröder” som med sån oförvanskad självdistans verkar ha uppriktigt roligt i studion.

Det bör också tilläggas att nytillskotten Sami Yaffa och Steve Conte vid det här laget nästan har samma legendstatus som herrar Thunders, Kane och Nolan. Förutom dessa (och för mig okända Brian Koonin och Brian Delaney) medverkar även storheter som Iggy Pop och Michael Stipe påplattan.

Så hur låter det då? Tja, inte särskilt mycket som på den punkiga debuten faktiskt. Kanske mer då som det ”fattigmans-Rolling Stones” som de en gång framställdes som. Och det passar mig faktiskt utmärkt. Plattan har för varje genomlyssning fått mig allt mer på kroken, och jag förbannar mig fortfarande för att jag inte släpade mig iväg till Berns när bandet var här i höstas. ”We’re All In Love” och ”Punishing World” borde nästan kunna betraktas som moderna klassiker redan.

”One Day It Will Please Us…” är en alltigenom både välspelad och galet svängig platta, som rekommenderas alla med smak för småstökig rock’n’roll i stil med Hanoi Rocks, Quireboys och (ehum) New York Dolls. Och jag vill gärna tro att även inbitna gammelfans är benägna att hålla med mig.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna