Nightwish - Once

[2004][Nuclear Blast]

Den senaste finska hårdrockssensationen är nu här med sitt förmodligen tyngsta och pampigaste album hittills. Pampigheten kommer från London Session Orchestra, förövrigt den samma som användes till Härskarringen-filmerna. Men allt som är stort och pampigt behöver inte leda till det bättre. Så här symfoniska har Nightwish aldrig låtit och detta har tyvärr gått ut över låtkvaliteten.

”Once” paddlar sig till en början framåt med snabba åror men allteftersom stöter hon emot stora stenar och diverse andra hinder och farten blir lugn, nästan för lugn. När man slutligen kommit fram till stranden igen så har man svårt att hålla ögonen öppna för de resterande sömnpillren.

Det finns vissa toppar såsom den instrumentala delen i låten ”Ghost Love Score” där Londonorkestern blåser på för fullt och inledande ”Dark Chest Of Wonders” som för tankarna till forna tider. Men utöver dessa är det inte mycket som får en att öppna ögonen och bara lyssna. Trots detta så har Tarja och grabbarna ändå snickrat ihop ett ganska gediget hantverk. Även om jag tycker att de har stagnerat rejält sedan Wishmaster.

Johan

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna