Nocturnal Rites - Grand Illusion

[2005][Century Media]

Med de heroiska albumsläppen "Tales Of Mystery And Imagination" och "The Sacred Talisman", kom Nocturnal Rites att omfamnas varmt av de redan frälsta power metalfansen. I en tid då black och döds regerade metallscenen förpassades bandet till en liten, liten klyfta i tiden och när väl Hammerfall banade väg för den snabba ,melodiska musiken fick de äntligen lite av det cred de skulle ha haft från början.Sånger om kungar, ringar och andra fantasirelaterade ämnen var den vitamininjektion kraftmetallsfolket ville ha.

Ex- Gotham City-vokalisten Anders Zackrisson sjöng med känsla, inlevelse och en väldigt karakteristisk röst. Anders lämnade dock in sin avskedsansökan efter sistnämnda platta och spekulationerna om vem som skulle ta över hans tron gick varma i folkmun. Tidningarna skrev vilt om vem som skulle ersätta 80-tals-stjärnan och på presskonferencen inför världens metallledare (fniss) stod det klart. In i hans byxor trädde den raspröstade Umeåpågen Jonny Lindqvist, och om Anders hade en något tam röst spädde inte Jonny på stämbanden.

Efterföljande "Afterlife" blev en succe och det visade sig att orkestern hade funnit en värdig ersättare. Men det var inte bara bandets röst som hade påverkats av bytet. Musiken var betydligt hårdare, tyngre, grövre och produktionen var maffigare. Utvecklingen fortsatte med albumen "Shadowland" samt "New World Messiah" och musikinriktiningen vandrade långsamt bort från kraftmetallens numera djupt intrampade stig.

"Grand IIlusion" är plastbiten som tar Umeåborna från power till heavy och den som en gång endast har hört en låt som "When Fire Comes To Ice" skulle aldrig i sina vildaste tankar kunna föreställa sig att det var samma band. Nya given är fullproppad av starka refränger men dubbelkaggarna och låtarna om en fjärran tid är längre bort än vanligtvis. Nu behöver ju dessbättre inte detta vara till något sämre men den som vill ha sin riddarmetall serverad varm får nog räkna med en ganska kylig maträtt. Vi andra som tar dagen som den kommer kan gott glädjas åt bandets framsteg.

Nocturnal Rites anno 2005 är hårdare, mer balanserade och soundet överlag låter mer moget. Huruvida de kommer fortsätta på detta spår är det ett fåtal som vet men så länge de levererar det de ska fortsätter förhoppningsvis publiken att köpa deras plattor. Jag själv lägger nöjt till ännu en suberb skiva från "Norrlands guld" i skivsamlingen.

Johan Karlsson

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna