Norther - Death Unlimited

[2004][Spinefarm]

Children Of Bodoms tvillingbror är nu tillbaka med sitt tredje album och som vanligt vankas det melodiös dödsmetall. Kraftiga riff, en growlandes Lindroos och sköna keyboardslingor är vad som står på menyn. Death Unlimited låter som Norther ska göra och även om de ständigt jämförs med Children Of Bodom så finns där något som gör att de står på samma mark som sin bror utan att vara egentliga kopior.

Hur låter då skivan? Jo, som jag sa innan så påminner Norther om finlands guldgossar nummer ett. Men på denna plattan kan jag även känna av vissa In Flames-vibbar. Framförallt i låten "The Cure" som kan liknas vid något ifrån göteborgarnas "Colony"-album. Även röstmässigt har de tagit in lite nya element, röstförvrängare kan skådas lite här och där men utan att det går till överdrift.

Death Unlimited bjuder på idel snabba spår men det finns även fartbromsare på skivan - "Day Of Redemption" - är en sådan och efterföljande instrumentala "Beneath". Efter dessa spår så kommer i mina ögon en av plattans höjdpunkter - "Hollow" - som är en riktig "kickstarter" med en "skrik-ut" kör i refrängen och ett snyggt solo. Andra ruskigt bra spår är avslutande "Going Nowhere" och inledande (efter introt "Nightfall") "Deep Inside".

Northers fans kommer inte bli besvikna för detta är melodiös finsk dödsmetall i sitt esse. Norther har här försökt komma bort lite ifrån Bodom-stämpeln och det är på både gott och ont. Med inblandande av olika andra band så har de skapat ett mer varierat sound fast på samma gång ändå inte. Detta är kanske Northers starkaste album hittills med "Dreams Of Endless War" vid sin sida.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna