Novembre - Materia

[2006][Peaceville]

Kärnduon i Novembre, bröderna Carmelo och Giuseppe Orlando, startade redan 1990 death metal-bandet Catacomb. Strax efter släppet av bandets första sjutummare 1993 bytte man dock namn till dagens mer höstanstrukna dito. Hur mycket som hänt med ljudbilden sedan dess har jag ingen koll på, men gissar att man har vandrat ungefär samma väg som Amorphis, Katatonia, My Dying Bride och de andra inom döds-goth-genren.

Den mest avgörande skillnaden mellan Novembre och nämnda band ligger i den nästan sakrala sången (kanske har det att göra med att de kommer från Rom?), som på sina håll gränsar till sliskpopparna Tears For Fears. I övrigt handlar det om atmosfäriskt böljande ljudlandskap, som visserligen är smärtsamt vackra, men också mestadels vansinnigt trista.

Kan hända behöver ”Materia” mer tid (när growlsången på ett fåtal ställen träder in händer det faktiskt grejer). Samtidigt känns det som om genren börjar bli rejält mättad, och vid en direkt jämförelse är låtarna på Katatonias senaste släpp bättre på varenda punkt.

Martin Lee

Betyg: 5/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna