Occult - Elegy For The Weak

[2004][Karmageddon Media]

Efter mer än elva år i branschen släppte holländska Occult i mars 2004 sin femte studioplatta, dock inte med så mycket överraskningar.

Occult kallar sin musik för black/thrash metal, och det tycker jag är en bra beskrivning. Snabb thrash metal med mycket black metalinslag, som till exempel sången och trumspelet. Det märks även att dom tagit mycket influenser från band som Slayer och Kreator i form av både riff och texter. Musiken är inte på något sätt amatörmässig utan det är skitbra ljudkvalitet och de kan ju helt klart hantera sina instrument (skam vore annat efter 10 år).

Spåren som jag gillar mest på denna platta är den tunga ”Nocturnal Predator” och ”Obsessed by the grave” som nästan låter lite Bolt Thrower. De flesta låtarna på denna skiva håller en speciell, rätt hög standard, dock kunde de ha skippat mellanspåret ”Expire” då det bara känns som utfyllnad. Varför inte hellre göra ett vettigt intro till ”Warbeast” på tjugo sekunder istället för två och en halv minuts dryghet? Det märks även tyvärr att rösten inte alltid håller måttet, vissa dåliga uttal och obalanserat growl kan göra mycket. För att sammanfatta det hela säger jag att det är schyssta grejer, bra instrumentalt, glasklar produktion, men ack så enformigt. Och trots långvariga problem med skivbolag och marknadsföring har Occult kämpat på och skapat en redig skiva. En värdig efterföljare till 2002’s ”Rage to Revenge”.

Olof

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna