Omnium Gatherum - Years In Waste

[2005][Nuclear Blast]

Undertecknad har som bekant inga generella invändningar mot growl. Men ibland undrar man faktiskt vad som motiverar denna "sångstil". I finska Omnium Gatherums fall är frågetecknet större än vanligt.

Ett problem är så klart att Antti Filppu har en alltigenom kass pipa. Det låter i ärlighetens namn mest som om han satt något obehagligt i halsen som vägrar lossna. Lite som ett krystat försök att brutalisera Mille Petrozza (vilket förstås är omöjligt). Men framförallt känns det som att den, för det mesta, extremt välljudande musiken lever ett eget liv vid sidan om den halsonde.

Vackra svepande synthmattor, twinguitar-harmonier, vältajmade taktbyten och mängder av akustiska stick för mer än ofta tankarna till (håll i dig) Dream Theater. Och de gånger man lagt in någon form av mangelparti, känns det mest som om man gjort det för att möta "sångarens" tillkortakommanden. Förjäkligt på en platta som instrumentellt sett har enorm potential.

Det finns säkert de som hakar på Nuclear Blasts införsäljning av detta som någon form av In Flames-utveckling. Men det blir rent ut sagt som att jämföra äpplen med ruttna päron. Göteborgarna är en snortajt metalmaskin som leder utvecklingen, medan Omnium Gatherum känns som fem oerhörts proffsiga och samspelta musiker som blivit kidnappade av en våldsam uteliggare.

Dumpa mikrofonmarodören bums!

Martin Lee

Betyg: 4/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna