One Man Army And The Undead Quartet -
21st Century Killing Machine

[2006][Nuclear Blast]

Sveriges bästa death metal-röst, Johan Lindstrand, hann inte mer än återvända till The Crown efter sitt tillfälliga avhopp innan bandet var nedlagt. Det blev visserligen ytterligare en fullängdare, några gig och en omarbetad version av ”Crowned In Terror”, fast visst måste det ha känts en aning snopet.

Men skam den som ger sig. Istället för att deppa ihop, och kasta in handduken för gott, gjorde Johan det bästa av sin nyfunna entusiasm och drog igång One Man Army. På papperet ett högst osäkert drag då komponerandet i huvudsak sköttes av herrar Tervonen och Olsfelt i den ursprungliga orkestern. Demon som rullade runt på nätet under 2004 vann dock snabbt över belackarna på sin sida och ledde tämligen omgående till ett kontrakt med Nuclear Blast. Och frågan är om inte det tyska bolaget här har hittat en ny kassako jämte In Flames och Candlemass?

Om ”Possessed 13” kändes lite som en lite halvdisträ avtackning, visar ”21st Killing Machine” upp en betydligt mer beslutsam framtoning. Med det sagt att detta, med all önskvärd tydlighet, är startskottet på något nytt och långlivat. Som debut betraktat håller detta album nämligen en nivå skyhögt över genomsnittet.

Vid en mer direkt jämförelse med The Crown är One Man Army mer traditionell metal än thrash. Det är överlag ett lägre tempo, en aning mer grooveorienterat och lite mer melodiöst. I vissa avseenden är det mer nyanserat, samtidigt som man kan sakna den totala kompromisslöshet som det förra bandet besatt. ”21st Killing Machine” är knappast heller någon utmanare till mästerverket ”Deathrace King”, men väl till det mesta som kommer att släppas under året.

En sak är i alla fall helt klar; Johan Lindstrand har med god marginal överträffat alla rimliga förväntningar. Det är föga troligt att ett demotiverat The Crown hade lyckats med samma bedrift.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna