Orca - The Days Are Restless…But The Nights Are Explosive

[2004][Alaska Recordings]

Vet inte riktigt hur den här plattan hamnade för recension hos en metalsida. För brittiska Orca har sannerligen inte mycket med ”vår” musik att göra. Somliga skulle kanske kalla detta för emo-core eller nåt. Själv tänker jag snarare på pop med slumpvisa vredesutbrott. Att det låter märkligt är bara förnamnet.

”The Days Are Restless…” innehåller bara fem låtar, vilka sinsemellan är ytterst olika varandra. Om denna brist på röda tråd yttrar sig även på fullängdsutgåvorna vet jag inte. Men det saknar egentligen betydelse. För det som gör Orca så knepiga är det jag var inne på inledningsvis; poplåtar i rakt nedstigande led från Cure som bryts av med omotiverade och ytterst malplacerade idiotskrik och överstyrda gitarrpartier lite – som det verkar – här och där.

Det finns avsnitt på ”The Days Are Restless…” som låter helt okej. Framförallt de akustiska partierna innehåller ofta ett suggestivt sug som ibland för tankarna till A Perfect Circle. Och vissa av de nämnda raseriutbrotten hade isolerat kunnat funka alldeles utmärkt som låtbas. Men som låtarna presenteras här är de närmast att likna vid ett konstigt potpurri av lösryckta brottstycken.

Om idén är att förvirra lyssnaren, lyckas Orca alldeles utmärkt. Vad ambitionerna är i övrigt ter sig något mer oklart.

Martin Lee

Betyg: 3/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna