Overkill - ReliXIV

[2005][Regain]

På senare år har vi fått se en hel del rejäla uppryckningar av gamla klassiska thrashhjältar, med Kreator (”Violent Revolution”) och Exodus (”Tempo of the Damned”) i spetsen. Dessa har fått till den perfekt blandning av klassiskt thrashröj och uppdaterat metalsound. Förhoppningarna var höga att nu även Overkill skulle få till en fullträff efter en handfull mindre lyckade släpp. Men, tja, riktigt samma nivå når det nu inte. Det är svårt att sätta fingret riktigt på vad det är som saknas. I grund och botten är det nog helt enkelt bra låtar som är en bristvara.

Det finns något schysst riff här och där, lite kaggesmatter och så klart Bobby ”Blitz” Ellsworths härligt enerverande ettriga röst. Bra sjunger han inte, men det kräver jag heller inte av en thrashsångare. Där är en karaktäristisk ilska viktigare och det kan man lugnt säga att Blitz har. Men när han bitvis ”solosjunger” i ”Love” låter det inte fagert direkt. Ett litet extra plus för DD Vernis hammartunga basspel. Alltid kul med bas som inte försvinner i mixen.

”Within Your Hands” inleder plattan med lite klassisk tempoväxlingsthrash. ”Bats in the Belfry” har en vid första lyssningarna närmast irriterande simpel refräng, med en klyschig paussekund, men den tar sig efter lite nötande. ”A Pound of Flesh” är plattans snabbaste spår och ”Keeper” det tyngsta. Båda fyller sin funktion, men inte mer. ”Play the Ace” är en groovig sak i makligt tempo som funkar förvånansvärt bra.

Låten som sticker ut är förstås avslutande ”Old School”, som låter som en metalversion av en gammal irländsk pubvisa. Kul, visst, men saken är ju den att irländska pubvisor rockar bäst i traditionellt framförande. Produktionen är lite för fluffig ibland. Kanterna är rundade, vilket kanske inte är helgrymt alltid. Låtarna växer en aning med några lyssningar, men fortfarande sticker ingen riktigt ut. Nej, utan att vara direkt dåligt, är det här är ändå inget som kommer i närheten av storverk som ”Feel the Fire”.

David Bergström

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna