Pain Of Salvation - 12:5

[2004][InsideOut]

Detta är skumt, riktigt skumt. Det jag talar om är musiken som flödar ut på svenska Pain Of Salvations nya album. Albumet är förövrigt ett livealbum men inte vilket som helst.
Musiken är i n t e metal den här gången. Vanligtvis spelar Pain Of Salvation progressiv metal. Men här är det istället akustiska liveversioner av deras normala låtar och det funkar faktiskt riktigt bra. Musiken kan liknas vid Jethro Tull men jag känner även av vissa orientaliska element samt countrytoner.

Pain Of Salvations mastermind heter Daniel Gildenlöw och trakterar här både det vokala samt en akustisk gitarr. Han är dock inte den enda som har denna uppgiften. Även Johan Hallgren utövar akustisk gitarr och vissa vokala inslag. Utöver dessa filurer så finner vi även Fredrik Hermansson på flygel och cembalo, Johan Langell - trummor och stämsång. Vi får dock inte förglömma Daniels brorsa, nämligen Kristoffer Gildenlöw som hanterar en akustisk bas, cello och även bidrar med stämsång.

Musiken på skivan är både vacker, stämningsfull och i vissa situationer så ser man klarare på livet. Skivan kan dock tendera att bli lite seg emellanåt och detta drar ner betyget lite. Att svenskarnas fans inte skulle gilla detta anser jag som oerhört befängt. De vackra kompositionerna och Gildenlöws lugnande röst gör detta till ett fantastiskt album. Men...detta är inte hårdrock för den som trodde det och inte heller tror jag att det var tanken. Det solas vackert och känslosamma bitar kan ibland te sig lite väl långa.

Produktionen på plattan är riktigt bra och man kan nästan ta på känslan som utspelades den kvällen då denna konsert spelades in för de circka 50 - 70 personerna. Detta är en perfekt platta att slappna av till men sträcklyssnande kanske inte riktigt är att rekommendera, ibland ter sig de instrumentala delarna att löpa ut till ett enda stort sömnmedel. Skivan är dock mycket bra och det är väldigt ofta den är uppe och sniffar på nians betyg... men tyvärr.

Gillar du lugn, avslappnad musik med vissa hårdare och progressiva element borde du kolla upp denna plattan, eller vad fasen lägg ut lite pengar på skivan för denna är snuskigt bra! Och till bandets fans säger jag bara ett ord - köp!

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna