Paragon - Forgotten Prophecies

[2007][Remedy]

Det räcker ju egentligen att läsa titlarna… "Face of Death", "Halls of Doom", "Wargods"… Det kan helt enkelt inte gå fel om du startar ditt sångskrivande med så fina lyriska idéer. Det här är sann metall. Sann tysk metal i sin finaste form. Ingen glad, keyboardsolkad schlager-metal. Paragon slår till igen. Det är tungt, mörkt och ändå melodiskt. Riffen är ettriga som flugor en sommardag.

Bandet har uttalat ett mål med skivan att ta sin liveenergi med in i studion. Mångtaliga försök genom historien har visat att det inte är så lätt som det låter. Men Paragon lyckas i alla fall spela power metal som den ska spelas - med kraft och energi. Värt att notera är att detta är första gången sedan "Chalice of Steel (1999) som Piet Sielck inte har producerat bandet. Steve Quellmalz och Arne Wachtmann har fått till ett lätt tillspetsat ljud i maskinen.

Det börjar med några schyssta riff i "Hammer of the Gods" och "Arise", men där är refrängerna något svagare. På tredje spåret "Face of Death" tas så det sista steget in i metalhimlen med en komplett komposition. Den hamrande basen i verserna är enkel, men ändå så genialisk. Det snabba titelspåret och den tunga, argsinta midtemposkapelsen "Souleaters" är andra favoriter.

Men vad vore en skiva utan ett sant hatobjekt? "Ganglands" startar med ett fläskigt riff, men refrängen flaxar så totalt kraftlöst att den hela anrättningen störtdyker och totalhavererar. Som tur är reparerar snabba, tunga "Wargods" omedelbart all skada. Till sist får vi en briljant cover på Overkills "Deny the Cross" ("Taking Over" 1987). Totalt sett ännu en mycket stabil insats från ett av Tysklands mest pålitliga band på senare år. Det kanske inte hamnar i absoluta topp när karriären ska summeras en dag, men snäppet bättre än föregångaren "Revenge".


David Bergström

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna