Phantom X - Storm Riders

[2006][Mausoleum]

Phantom-X är något så ovanligt i dagens läge som ett nytt amerikanskt band som spelar gammal hederlig heavy metal, med tillbörlig tyngd och närmast tyskdoftande melodier. Det är oerhört befriande. Jag hade faktiskt närmast gett upp hoppet om en hel kontinents förmåga att göra äkta bra jävelmetal (Manowar ständigt undantaget från den regeln förstås). Men detta sitter som en sopren smocka i plexus. Inte nog med att det låter bra, det är bra låtar också.

”Storm Riders (Chapter 5)” och ”Join the Revolution” är klassik riffmetal med refränger utan krusiduller. ”Everspell (Chapter6)” är en briljant blandning av vacker ballad och exploderande tyngd. ”Texas Death Squad” å sin sida skulle kunnat vara en gammal Motörhead-komposition. ”Ancient Anthem” för snarare tankarna till en medeltidsvisa i bästa Blind Guardian-stuk – en skön passage i den mullrande metalhorden. ”Dancing Among the Graves” låter som något som Herr Dio skulle ha kunnat knåpa ihop under sina glansdagar (varför inte under sin tid i Black Sabbath, tillsammans med Iommi?) ”13th Hour (Chapter 7)” har drag av Megadeths storhetstid kring ”Countdown to Extinction”.

Behöver man säga mer? Blotta de nämnda namnen bör få varje älskare av armerat järn att få spontan sädesuttömning. Mycket skit får man lyssna på som recensent, men det är värt det varje gång man hittar något nytt och bra där ute i djungeln.

David Bergström

Betyg: 7/10
<< Tillbaka till Skivrecensionerna