Porcupine Tree - Signify

[1996][Delerium]

Jag är en utav dem som upptäckte Porcupine Tree’s fantastiska musik efter 2002’s släpp ”In Absentia”, därför känns det extra intressant att köra igång detta tidiga album från 1996. Mina förväntningar var rätt höga på de brittiska progrockarna med den välkände Steven Wilson vid rodret, då ”In Absentia” fått tagit emot lysande recensioner och vuxit sig till en stor favorit här hemma. "Signify" är Porcupine Tree’s fjärde album sedan starten 1987 och deras stora uppfinningsrikedom och variation sätter sina spår i musiken.

Introt ”Bornlivedie” är en skum konstellation av röster och ljud som sedan mynnar ut i den instrumentala titellåten, som med ett lågmält palm-muteintro och tungt synthljud riktigt omfamnar en och fastnar. Riffen är rätt enkla, men jävligt effektiva.

”The sleep of no dreaming” är en lugnare låt med ett riktigt skönt orgelparti i bakgrunden och en rejält utsvängande och catchig refräng. Många av låtarna på plattan varierar mellan det där väldigt myslugna och det hysteriska och det är det som gör den så speciell. "Signify" är en platta där alla låtar, precis som på andra av Porcupine Tree’s släpp håller en jämn och väldigt hög nivå. De låtar som fäster sig starkast är ”The sleep of no dreaming”, titellåten ”Signify” och ”Sever” med sin vackra refräng. Dock är den inte lika stark som andra släpp till exempel ”In Absentia” och ”Signify” saknar låtar som ”Trains” och ”The sound of Muzak”, men den är helt klart köpvärd.

Olof Carlstein

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna