Primal Fear - History Of Fear

[2003][Nuclearblast]

Min första bekantskap med Primal Fear stiftade jag 2001 när Nuclear Fire precis kommit ut på marknaden. Jag var kluven. Å ena sidan var det ju Ralf Scheepers, tidigare i Gamma Ray, som stod bakom mikrofonen och levererade i vanlig ordning en lysande sånginsats. Å andra sidan var det ett par låtar på skivan som var helt intetsägande med riktigt trista riff och fantasilösa melodier.

Efter att nu ha hört samtliga plattor med detta metalkommando kan jag konstatera att det jag inte gillade med Nuclear Fire är genomgående på samtliga alster. Några riktiga kanonhits, och sen några riktigt trista mellanspår. Av denna anledning var jag en smula skeptisk när jag plockade upp denna dvd under min senaste göteborgsvisit. Nu är jag dock av annan uppfattning. Dessa mellanspår jag tidigare haft svårt för växer till fullgoda metaldängor live, och var görs de bäst om inte på wackens största scen.

Dvd’n inleds nämligen med Primal Fear’s spelning från Wacken Open Air 2001. Där bjuds på låtar från de första tre albumen, och i stort sett bara bra sådana. Det blir en smula trist under "Eye Of An Eagle" och "Fight The Fire" men det är ju genast bortglömt då "Nuclear Fire", "Silver And Gold" och inte minst öppningsspåret "Angel In Black" drar igång. Sedan fortsätter det med en spelning hämtad från europaturnén man gjorde efter senaste släppet "Black Sun". Nu är man inomhus och det funkar lika bra ändå. Inte lika många bra låtar här, men då bjuds man i gengäld på "Living For Metal" och inledningen från gamla G-ray’s-dängan "One With The World" i medleyform.

Efter det följer lite halvintressanta musikvideoklipp, "Metal warriors wacken report" från 1999 och något man kallar "Bootleg section". Där får man se liveklipp från världen över av ganska varierande kvalitet. Bland annat gästas man här av Joakim Cans från Hammerfall som sjunger en duett med den gode Ralf.

Jag vill slutligen säga att jag numera omvärderat bandet en smula och ser mycket fram emot kommande alster och inte minst liveframträdanden.

Joel Skog

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna