Primal Fear - Seven Seals

[2005][Nuclear Blast]

Rytmfläskiga skvadronen Primal Fear låter återigen sin Judas Priest-metall ljuda över gatorna och där "förra given "Devil's Ground" nog får ses som en skavank i gruppens historia reser sig "Seven Seals" som ett kraftigt rödglödgat järnspett ur underjorden. Riffen är lika täta som ett bambufält och av den tidigare uttalade vägen om att bandet skulle ändra stil både musik - och imagemässigt märks inget av. Den enda skillnaden på "Seven Seals" gentemot de tidigare plastbitarna är det flitiga användandet av keyboards som draperar ljudbilden smaksamt - men det kan väl knappast var det som de menade?

Ralf Scheepers (ex-Tyran Pace, Gamma Ray) sköter som vanligt sitt jobb med bravur och hans ackompanjemang med fyrsträngstrakteraren Mat Sinner (Sinner) i spetsen fullbordar den bild följet har målat upp ända sedan den självbetitlade debuten hamnade på skivdiskarna - rak och kompromisslös heavy metal.

Från inledande "Angel In Black"-liknande "Demons And Angels" till nackvänliga "In Memory" visar de sannerligen var örnen ska flyga (heh). Iced Earth-mustiga "Carniwar", power metalaktiga "All For One", hypersnabba "Evil Spell", old school-rockiga "The Immortal Ones", tunga samt solovänliga "Diabolus" och pampiga "Seven Seals" är alla gedigna trudelutter som får en att dra på smilbanden. Den låt som får undertecknads hjärta att banka hårdast är dock Sinner-covern - "Question Of Honour" - vilken till och med tangerar originalet. Välrenommerade monsterproducenten Charlie Baurfeind gör som vanligt ett fläckfritt arbete och hade vi haft möjligheten att sätta "8.5" är det sannerligen det betyg denna skivan skulle få. Tillsammans med "Nuclear Fire" (1998) bandets Magnum Opus.

Johan Karlsson

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna