Psychotron - Open The Gate

[2004][Generation]

Tyskarna Psychotron lirar en blandning mellan modern thrash och melodiös death. I mitt researcharbete snubblade jag över ett polskt band med samma namn som beskrev sin musik som heavy powerful groove metal, freaky, totally sick and (sometimes) melodic music. Detta kan ju te sig oväsentligt i sammanhanget, men beskrivningen stämmer faktiskt bra in på deras tyska namne också!

Som vi alla vet så kan ju inte tyskar misslyckas när det gäller hårdare musik, särskilt inte om gitarristen heter Kai. Psychotron är väl inte direkt något undantag. Produktionen kan tyckas aningen för grötig. Gitarrerna hade gärna fått ta lite mer plats och rent allmänt så hade lite mer livekänsla och mindre studiopolering inte skadat.

Titelspåret är väl varken mer eller mindre än en godkänd öppning. ”God Nihil” är en gottig tunging, riktig knytnävsmetal med andra ord! ”Private Hell” är en fin klassisk thrashare som dock har förärats med ett intro (”Meine Hölle”) i form av en någon svårtolkad predikning på tyska till enerverande synthpling. ”Beauty of Sadness” är lite mer åt speed metal-hållet. ”Closing Doors” lyfter lite på den extremt ”tyska” sången. Jag tror ni förstår vad jag menar om ni hör låten i fråga…

Det man kan känna när det närmar sig spår tio är att det inte känns så spännande längre. Det som gör plattan levande är framförallt sångaren Matze Morbitzers varierade sång, från den tyska basen till growl och tillbaka till ljusare stämmor. Som sista spår har man petat in en instrumentallåt med akustiska gitarrer. Ett något överraskande drag, men inte alls oävet. Fast avslutningen med någon form av tysk jojk kunde man ju skippat…

Totalt sett en platta som hamnar precis på gränsen till att kanske möta en öde som dammsamlare i promohyllan. Men jag anar viss potential att växa, så betyget blir ändå hyggligt i slutändan. Och nej… inte Hansen, men väl Kai Huissel!

David

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna