Pyramaze - Legend Of The Bone Carver

[2006][Massacre]

Trots att Danmark hittills varit mest känt för Lego, pölse och Carlsberg har de på senare år gjort sig alltmer kända för en rad vassa hårdrocksband. En ganska naturlig utveckling i och för sig, då korv, öl och hårdrock passar utmärkt ihop! Ett av banden som hjälpt till att placera Danmark på hårdrockskartan är den Dansk-amerikanska konstellationen Pyramaze.

Pyramaze debuterade med albumet ”Melancholy Beast” 2004 och har precis som NATO en egen atlantpakt. Större delen av bandet, ledda av gitarristen Micheal Kammeyer, bor i Danmark. På andra sidan sidan atlanten, i USA, håller de övriga två medlemmarna till, varav en är sångaren Lance King. Trots avståndet mellan bandmedlemmarna verkar de inte ha något problem med att hålla ihop bandet eftersom de nu är tillbaka med sin andra skiva.

"Legend of the Bone Carver" är en konceptskiva som handlar om kampen mellan gott och ont. Eftersom jag inte fick någon booklet med storyn i, är de enda ledtrådarna om storyn den samplade berättarröst återkommer under hela plattan. Musiken beskrivs bäst som episk power metal i midtempo, uppblandad med en hel del progressiva takter. Första lyssningen avslöjar en stark jämnbra skiva utan några låtar som sticker ut från mängden. Sedan tycker jag att "Legend of the Bonecarver" växer för varje lyssning. Lance King har en fantastisk röst och ännu bättre blir det när han backas upp av vokalissan som gästsjunger på ett par spår. Det som särskilt tilltalar mig med Pyramaze, är att de låter keyboarden få en så framträdande roll i ljudbilden med sina slingor och melodier. Övriga musiker i bandet drar också de sitt strå till stacken för att skapa en riktig välspelad episk pärla.

Det som jag saknar och som gör att skivan inte riktigt når fullt betyg, är fart och tempoförändringar. Visst, tempot ändras faktiskt ibland, men endast när tempot går ner och det blir en ballad. Lite aggressivitet skulle ha piggat upp emellanåt. Men med en korv i ena handen och en Carlsberg i den andra är jag nästan beredd att bortse från detta när spår som ”What Lies Beyond”, ”The Bone Carver” och ”Tears of Hate” strömmar ur mina högtalare.

Per Fredin

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna